2016. augusztus 28., vasárnap

Az esztena egyik ajándéka, a Vad Kakukkfű


Kakukkfű kakukkszó kirándulni volna jó...


Ó, de járnék most egyet a hegyekben, túrabakanccsal, hátizsákkal, tisztáson ebédelősen, netalántán sátorban alvással. Második napunkon Orotván ugyan nem ilyen túrában volt részünk, csak egy "könnyű kis sétában" sok-sok málnával.:) Úton útfélen mézédes málnába s mindenféle földi jóba  botlik az ember lyánya, ha figyelemmel s tisztelettel fordul az Erdő felé. Ajánlatos nem sokáig csendben, zajtalanul járni, kelni, hiszen drága Maci barátunkat bármikor megijeszthetjük, és mivel egy kicsikét erősebb nálunk, jó ha előre szólunk neki énekekkel, vagy csak egyszerű juhuu-val, hogy a közelében vagyunk, s legyen ideje odább ódalogni. 

Miután első utunk egy málnásba torkollott, (Berniék 2 éve jártak azon az esztenán utoljára, akkor még bő kakukkfű termő mező volt, mára teljesen benőtte a vadmálna) egy másik csodálatos helyet szánt nekünk a Nap. 



Meditációval egybekötött Kakukkfű szedés. Közben megtapasztalhatod a Természet igazi hangjait, az igazi Csöndet, a Nyugalmat ami körülveszi az ember, mikor eredeti természetes élőhelyére visszahúzzák ösztönei. Valahogy így nézne ki egy facebook-os eseményre csalogató leírás. És nem hazudna. A Szél kergetőzik a fák ágai között, egy kis szöcske ráugrik a lábadra, vagy csak felfedezed hogy a kakukkfű, s még mellette sok más növény is  a tehéntrágyán érzi magát a legjobban (ez természetes, hiszen nem véletlenül tehén trágyával trágyázzuk a talajt, mert ez az egyik legjobb tápanyagforrás) ezek mind mind csodálattal töltenek el, bárhányszor járok ilyen helyen, vagy tevékenykedek ilyen közegben. :) Sokszor borzongok bele a szépségébe.


        


Felhasználása:
     
*légutak doktora, görcsös köhögésekre, légúti hurutra kiváló
*emésztést segítő
*görcsoldó s fájdalomcsillapító hatásai is van (nemcsak légúti görcsös köhögésekre, hanem              puffadásra, alhasi panaszokra is)
*antibakteriális hatása miatt a népi gyógyászat természetes antibiotikumnak nevezi



Érdemes virágzáskor szedni, hiszen ilyenkor teljesedett ki a növény maximálisan. Ilyenkor az összes információ, jóság meg mindenféle a gyökérből a virágokba a levelekbe áramlik. Miután levirágzott már szinte felesleges a szüretelése, hiszen elkezd a növény mindent visszaraktározni a gyökerébe.

Ihatjuk teaként mézzel édesítve a megfázásos időkben naponta többször is, vagy készíthetünk belőle jó meleg fürdőt, ilyenkor a feláramló gőzöket jó mélyen lélegezzük be. Ha fürdő készítésén gondolkozunk, 100g szárított növényt forrázzunk le 1 liter vízzel, hagyjuk állni 10-15 percig majd adjuk a fürdővízhez. (Nagy dózisban hosszabb ideig nem ajánlatos alkalmazni.)


Szeretnék még pár képet megosztani Veletek a mai napunkról :)


ahogy én szedem :)



s ahogy Kincső :))














A csapat :))



Forrás: Bernitől megtudott információkon kívül, még kiegészítettem a Kosmos természetkalauz Gyógynövény-határozó könyvből.

1 megjegyzés:

  1. "Játékaidat elvehetik, ruháidat, pénzedet is elvehetik mások. De nincsen olyan hatalma a földnek, amelyik elvehetné tőled azt, hogy a pillangónak tarka szárnya van, s hogy a rigófütty olyan az erdőn, mintha egy nagy kék virág nyílna ki benned. Nem veheti el senki tőled azt, hogy a tavaszi szellőnek édes nyírfaillata van, és selymes puha keze, mint a jó tündéreknek." /Wass Albert/

    VálaszTörlés