2016. augusztus 19., péntek

Calandula officinalis,





azaz a mi drága Körömvirágunk.:)

Eddig viszonylag kevés tudásom volt eme csodavirág felől, mindössze annyi, hogy krémet készítenek belőle, ami nekünk is van, jó sebgyógyító meg azt hogy a kertünkben is nő néha, persze nem csak úgy magától, hanem mikor szorgos Anyukám elveti a magját.

Hétfőn, miután hajnalban kicsit fázósan s hulla fáradtan megéreztünk Orotvára, majd délig pihentük hosszú utunk fáradalmait a Tündérlakban, ebédre friss túrós puliszkát ebédeltünk. Nincs ennél tökéletesebb "reggeli" :)
Ebéd után nekiláttunk a kertben narancssárgálló Körömvirág mező learatásához. Gyorsan haladt a munka, mikor már ráérzett a kezünk a virágfej letörésének módszerére. Nem egyszerűen csak leszakítjuk a fejeket, hanem van benne egy törő mozdulat, amitől nem marad kicsike szárcsonk a virág feje alatt, hanem teljesen szármentesen szedhető. Miután már ragadt a tenyerünk a sok virágnedvtől, alkalmaztuk Berni tanácsát s földdel enyhítettünk a ragacsosságon. Igaz, hogy kétszer olyan koszos lett a kezünk a rátapadt földtől, de legalább nem ragadt. :)











      Az aratás végeztével a padlásra vezetett az út, ahol naaagy szárítókon már száradt a rengeteg sok gyógynövény s ezek mellé a frissen szedett nagy kosár Körömvirágot is kiteregettük. Sajnos az illatot nem tudom leírni, amit ott éreztem, és a levegőben tapintható csoda sem közölhető a monitoron, de egy-két képet készítettem, ami talán a fények csodás játékába betekintést enged.





És akkor jöjjön az eszencia, hogy mire is jó ez a növényke?


                         *rendetlenkedő gyomorra (gyomorégés, gyomorgörcs) csak úgy nyersen, frissen                                        leszakítva is már gyógyír, hát még ha teát főz belőle az ember
                         *nagyon jó fertőtlenítő hatású, ezért a száj és toroknyálkahártya gyulladásira kitűnő                                orvosság
                         *krémként vagy gézkendőt teával átitatva nehezen gyógyuló sebekre, égési                                            sérülésekre is ő legyen az első akit segítségül hívunk
                         *az emésztést segíti
                         *méh, darázs csípést is enyhíti, ha bedörzsöljük egy kis virágszirommal


Főzhetünk belőle teát a frissen leszakajsztott fejekből vagy a leszárított szirmaiból (fejéből) is. 1-2 kanál szárítmányt forrázzunk le vízzel, hagyjuk 10 percig míg a gyógyerejét átadja a víznek, Naponta többször is fogyaszthatjuk.





  A nap természetesen ezzel még nem ért véget. Nem fogom tudni és őszintén szólva nem is szeretnék minden kis részletről beszámolni, hiszen ez a bejegyzés a Körömvirágról szól kiegészítve a hozzá fűződő élményekkel, tanulságokkal, okosságokkal.
Na jó, egy-két meghatározó esemény azért megörökítek :))




   Szilvásgombóc volt ebédre. De nem akármilyen szilvásgombóc. Kedves furulyás barátom, aki amúgy nem szereti ezt az ételt, de miután rávette a barátnője, hogy azért mégis na, kóstolja meg ezt az arany gombócot s ezek után mikor kedvesen megkérdezte az akkor még javában ebédelő barátnőjét, hogy ugyan megfogja-e enni az éppen akkor félbevágott gombóca másik felét is, na akkor már tudtuk, hogy bizony nem akármilyen gombóc ez. :) Sátort is vertünk a kert végében a csilingelő patak szomszédságában, ismerkedtünk a többiekkel. Este tábortűz, kemencés nagy kenyér, és rengeteg gyógytea. No és persze a Fák, a Hegyek, a tiszta Levegő, a harmatos Fű a Csönd és a Nyugalom mind mind csak gyógyítják az embert.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése