2016. augusztus 29., hétfő

Citromfű


Mielőtt még a nagy citromszedős csapat elindult volna küldetésére, egy reggeli frissítő pataktúrával indítottunk. A kerten átcsobogó patakot jártuk végig, majd az erdőben folytatódott az út egészen a Medve lesig. Meg merem kockáztatni, sőt biztosan állíthatom, hogy jobb volt mint egy Kniepp-féle taposóösvény, bár gondolom Ő is egy ilyen élmény után álmodta meg ezt a gyógymódot. Igaz itt nem melegvizes medencébe lépünk át, hanem pl egy nagyobb kőre vagy a patak partján kitisztított kis puha földfelületre.
Dél felé indultunk útnak autóval, fel egy olyan ültetvényhez, ahonnan egész Orotva belátható. Sajnos nem tudok 360 fokos panoráma képet készíteni, pedig megérte volna :)Igen fárasztó és hosszadalmas munkának néztünk elébe. Ketté oszlott a csapat, valaki elől ment s gazolta az ágyásokat, azért hogy a mögötte haladónak egyszerűbb legyen levagdosni a citromfű bokrokat, meg azért is hogy a következő szüretelésig ne burjánzon el a sok gyom s ne vegye el a tápanyagot a kis gyógynövénybokroktól.
Az időjárás nem kímélt minket, kaptunk hideget, meleget, esőt, kánikulát. Nem unatkoztunk egy percet sem :)


Ebéd idő körül már bővült a csapat, különben nem tudtunk volna nap végére végezni a munkálatokkal.
 3 felé kis pihenőt hirdettek, ebéééd! :))


Ma sem maradtunk ki s zakuszkából meg a rózsa lekvárból :)
A természet egy kis délutáni csendespihenőt is intézett nekünk, ugyanis az ebéd végezte után nem sokkal a már körülöttünk bolyongó esőfelhő megtalált minket. Azt a drága kicsi fát (ami a képen is látszik) tudtuk csak eső ellen menedékként használni. Ilyenkor megtapasztalható a mondás hogy Sok jó ember kis helyen is elfér :)

A munka végeztével gyalogszerrel indultunk hazafelé, hogy elcsigázott végtagjainkat egy kicsit más mozgásformára is használjuk ne csak hajlongásra és négykézláb állásra. :)
Eme drágaság gyógyító ereje:

*nyugtató hatású, görcsoldó
*vírusfertőzésekre
*idegi alapú bélrendszeri- és gyomor panaszokra
*enyhe alvászavarra kiváló


Otthon folytatódott a munka egészen vacsoráig. 2 héttel korábban kellett volna leszedni ezt az adag citromfüvet, mivel mostanra sajnos megszárasodtak, tehát a száruk nagyon erős lett. Ezektől az erős száraktól kellett megfosztani a leveleket. Nekiláttunk a "fosztásnak". Nemigen találtunk erre megfelelő kifejezést, hogy pontosan mit is csinálunk, így maradt a fosztás :) 3 helyszínen folytak a munkálatok, így 2 nap alatt készen is lettünk. Bevallom őszintén nem gondoltam volna, hogy megleszünk, olyan végeláthatatlannak tűnt. Olyan volt kicsit mint régen lehetett egy ilyen kukorica fosztás vagy toll fosztás :) Jó hangulatban kevés fénynél, beszélgetve és csodálatos citromfű illatban :))

És szokásosan még pár képecske :) 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése