2016. szeptember 17., szombat

Őszre isEredetileg azt akartam címnek adni, hogy télire is, de aztán elgondolkodtam annak valóságalapján, hogy vajon egy üveg isteni aszalt pari meddig bírja ki nálunk, mivel már mostanság elkezdtük eszegetni. :)
Nagyon szeretem a paradicsomot, az összes formájában, nyersen frissen, főzve, sütve, pépesítve, önmagában vagy mással párban. Viszont azt vallom, hogy gyümölcsöt, zöldséget akkor egészséges enni, amikor a szezonja van, és mivel télen nemigen terem a paradicsom valamit tennünk kell, hogy a hideg időkben is felidézhessük a nyár ízeit. Természetesen teljesen más, mint frissen a kertből szedett még Napmelegítette paradicsom, de ennek is megvan a hangulata. Télire (őszre:D) szerintem zseniális, és nagyon egyszerű elkészíteni a napon aszalt paradicsomot, amit a fenti kép illusztrál.

No akkor gyorsan, hogy is kell eztet elkészíteni. Kicsit időigényes, mivel meg kell várni míg megaszalódnak a kis szeletek, de türelem rózsát terem ;)

Szóval,
miután kivágtuk a parik csumáját, azután szeleteljük őket szeletekre.Sózzuk le a szeleteket, azért, hogy az aszalást meggyorsítsunk, mivel a só hatására gyorsabban kiadja a gyümölcs magából a vizet.


Az aszalás kétféleképpen történhet. Vagyis nálam kétféle módszer is kipróbálódott. Először a hagyományos módszert próbáltam ki. Anyának van egy tésztaszárítója, ez alkalmasnak bizonyult paradicsom aszalásra is. Leterítettem rá egy géz kendőt, rá sorakoztattam a szeleteket, majd be is fedtem a gézzel. 

       

Ez a módszer sokkal macerásabb, mint a gépes változat, de ugye ez az igazi módszer, így ezt is ki kellett próbálnom. Figyelni kell, hogy estére semmiképpen ne hagyjuk kint, mert az esték már hűvösek, így nagyon könnyen bepenészedhetnek a szeletek. Jó szellős, napos helyre tegyük, úgy hogy alulról is érje a levegő.
 Sok mindentől a páratartalomtól, a Nap melegének erősségétől, a szél intenzitásától is függ, hogy milyen gyorsan aszalódnak, Sajnos ez az őszi időjárás már nem alkalmas aszalásra, ezért a múlt héten gépben folytattam az aszalást, mert nem volt elég pari, hogy megtöltse az üvegemet.Következhet az olajos konzerváló lé elkészítése. :) 

Mi kell hozzá, vagyis az enyémbe mi került. ezeken kívül ízlés szerint bármilyen fűszer mehet bele.

*fele oliva olaj, fele napraforgó olaj
*kakukkfű (én nem szárítottam le)
*bazsalikom (sajnos nem volt itthon a kertben, így szárított került bele)
*fokhagyma gerezdek
Rétegezve feltöltöttem az üveget parival és fokhagymával közben a fűszereket is beléraktam, majd végezetül felöltöttem az olajokkal.Én úgy tapasztaltam, hogy nem igényel hűtést, hiszen az olajok, zsírok magukban is konzerválnak, viszont, ha hűtőben tárolod ne ijedj meg ha esetleg az olaj kikristályosodik, vagyis amolyan zsír állagú lett. Én azért vettem ki a hűtőből mert nekem ez nem tetszett, viszont ahogy "kiolvadt" újra olaj halmazállapotúvá vált. :)

Szerintem érdemes elkészíteni, mert nemcsak, hogy isteni ,egészséges, de egy kis szeletecske az egész nyarat magába koncentrálja. <3


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése